Bibliotheek Cuijk
De Biep
De postkantoren, de slagers, de gratis parkeerplaatsen, er verdwijnt zo nogal het een en ander uit het Cuijkse straatbeeld. Nog niet zo lang geleden voorspelde de futuroloog Richard Watson ook het einde van de bibliotheken, in 2019 om precies te zijn. De boekhandelaren kunnen dan de vlag uithangen, want de bibliotheek, dat was toch alleen maar ‘een door de overheid georganiseerde manier van diefstal’. Op internet kan je van alles vinden en het e-book was aan een imposante opmars begonnen. Bovendien, in wetenschappelijke- en onderwijsinstellingen zijn steeds meer tijdschriften en boeken alleen nog elektronisch beschikbaar. De informatie is dan daar waar de gebruiker het verwacht: in een leeszaal, overal op de campus, thuis, in de trein enz.
Hans Peters
Dat was een misser, wat ons te wachten staat laat zich nu eenmaal niet voorspellen. Je kan actuele trends niet zo maar doortrekken. De laatste jaren zagen nog her en der nieuwe, soms spectaculaire bibliotheken het licht. De OBA (openbare bibliotheek Amsterdam) en de Boekenberg in Spijkenisse zijn daar mooie voorbeelden van. In steden en de grotere dorpen blijft ze een baken in het cultuurlandschap, zo ook in Cuijk.
Al in de jaren dertig kende Cuijk een uitleenpunt voor boeken, de parochiebibliotheek van de Martinusparochie. In 1959 inventariseert de ‘Stichting Centrale Plattelandsbibliotheek op Katholieke Grondslag voor Noord-Brabant’ de voorzieningen op lectuurgebied in de gemeenten Cuijk, Beers, Haps en Oeffelt. De collecties waren niet bijzonder groot, hooguit een paar honderd boeken. Omdat de gemeenten in een ontwikkelingsgebied lagen konden zij aanspraak maken op rijkssubsidies. Die werden dan ook gebruikt om het bibliotheekwerk uit te breiden.
In december 1959 wordt de RK Openbare Bibliotheek van Cuijk geopend in een bovenzaaltje van de Schouwburg. Na een groeispurt worden in 1962 ook de benedenruimtes betrokken. Binnen een jaar wordt de collectie uitgebreid naar 3400 boeken waarvan 634 leden gebruik maakten. In 1969 komt er zelfs een filiaal in Cuijk-Noord. En het houdt niet op; het aantal leden stijgt tot 3720 in 1975 die kunnen kiezen uit 14.000 boeken. De echte groei komt na 1975, het jaar waarin wettelijk wordt vastgelegd dat kinderen gratis gebruik kunnen maken van de Biep.
In 1977 gaat het van de Schouwburg naar dienstencentrum Victor Hugo in de Molenstraat. Een hele vooruitgang, ook de behuizing in de Schouwburg werd te krap.
In de jaren tachtig worden nieuwe media zoals grammofoonplaten, cd’s en videobanden in de collectie opgenomen, tot groot enthousiasme van de bezoekers. Door bezuinigingen aan het eind van de jaren tachtig werden de haltes van de bibliobus en ook het filiaal in Cuijk-Noord opgeheven. Dat had gelukkig weinig invloed op de kwaliteit van het bibliotheekwerk en de inzet van personeel en bestuur. Hoogtepunt in de jaren tachtig was de ingebruikname van het nieuwe bibliotheekgebouw aan de Kaneelstraat, een mooi pand in het centrum van Cuijk. Destijds werd gesproken over een definitieve vestiging, ook dat was een foute voorspelling. De biep keert nu weer terug naar de Schouwburg, het rondje Cuijk is compleet, of toch niet?