The kid’s main man, Saint Nicholas

“En we willen ook niet meer bang gemaakt worden voor de duivel. Eerst zaten ze je bang te maken voor Sinterklaas, dat bleek je vader te zijn. Helemaal voor niks bang geweest. Toen zaten ze je bang te maken voor de kerstman. Bleek ook weer je vader te zijn. Nou, dan zal de duivel ook wel je vader zijn”      Aldus Fons Jansen in ‘Kinderen aller landen’

Tradities geven kleur aan het leven, zeker als ze feestelijk zijn, zoals carnaval, Koningsdag en Sinterklaas. De intocht, de schoen zetten, pakjesavond, zingen van Sinterklaasliedjes; de rituelen die horen bij het feest voor alle leeftijden. Een heerlijke traditie, inmiddels onderdeel van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, want zoals Godfried Bomans ooit zei: “Sinterklaas bestaat niet, maar het Sinterklaasfeest wel!”.

[caption id="attachment_2406" align="aligncenter" width="345"] RoetveegPieten???[/caption]

de Sint op Cuijkse bodem

(Extra’s – Immaterieel Cultureel Erfgoed – de Sint op Cuijkse bodem)

In december een venster over wat sommigen de meest opwindende periode noemen uit de geschiedenis van Cuijk, van Nederland en de hele westerse wereld…

Niet meer bij Netflix, wel bij de CuijkseCanon, 'n Sinterklaasfilm

[video width="352" height="288" mp4="http://cuijksarchief.nl/sites/default/files/uploads/2018/11/WEEKNUMMER685-HRE000188F0.mp4"][/video]

Een Engelse ‘krantenkop’? Door het monnikenwerk van het New Netherland Institute is Amerika bezig zijn Nederlandse wortels te (her)ontdekken. Het vergeten archief van Nieuw-Nederland wordt vertaald naar modern Engels. Uit de notulen van vergaderingen, rechtbankverslagen, dagboeken, brieven en winkelbonnetjes van Nieuw-Nederlanders komen alleraardigste details naar voren. Dat er in 1675 nog Sinterklaas werd gevierd bijvoorbeeld, Maria van Rensselaer kocht dat jaar twee stuks ‘Sinterklaesgoet’ bij de bakker.

Bovendien ontdekken ze de nasty truth about Santa, he gets his ass kicked any time by Saint Nicholas. In the Netherlands, Saint Nicholas rules!