Een sprookje voor blauwgekielde waanzinnigen

Ook dit jaar is er weer een vijfde seizoen, nu begin maart. En dat wordt als volgt berekend; de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente op 21 maart – en dan een stuk of 40 dagen terugtellen. Een niet al te makkelijke methode om te bepalen wanneer het carnaval is, maar dan staat de wereld op z’n kop, dus waarom ook niet.

[caption id="attachment_2895" align="aligncenter" width="377"] Als Jan Sluijters hierbij was geweest had hij dat zeker met olieverf vereeuwigd, en was het nu te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Jan Sluijters - de Wilde Jaren.[/caption]

Spotten met de machtsverschillen, symboliseren van de overwinning van het leven over de dood, bespotten en vieren van de menselijke sexualiteit, en dat feestend tot je erbij neervalt…..Carnaval.

Tijdens dit feest is er geen onderscheid tussen arm en rijk, arbeider of baas, jong of oud, gelovig of ongelovig, blank of zwart. Tijdens enkele dagen in het jaar is er volledige gelijkheid en heerst er een broederlijke vrolijkheid. Ieder heeft de vrijheid zijn leven even te veranderen. Een arbeider kan zich even miljonair wanen, een atheïst kan zich in een priester verkleden. Men kan zelfs van huidskleur veranderen, en dat allemaal door het ‘carnavalsrecht’ op de karikatuur.

Vandaag deel 1 Hoe het begon.

Moderne Tijd - Cuijk in het vijfde seizoen