Kuukse Minse

‘Wa zien Kuukse minse?’ Deze vraag stelde burgemeester Cor van der Rakt zich bij de opening van de expositie ‘Kiek Kuukse Minse’ in 1983. Deze expositie was georganiseerd door buurtvereniging Haagsestraat, in samenwerking met de FAD (Foto Archief Dienst Cuijk), ter ere van haar 35 jarig bestaan.

Moet men voor ‘nne echte Kuukse’ in de plaats geboren zijn, het dialect vloeiend en zuiver spreken, is er een bepaald levenspatroon voor nodig…? Kan iemand van buitenaf ooit ‘nne echte Kuukse’ worden? En blijft iemand ‘nne echte Kuukse’ als die in de loop der jaren naar elders is vertrokken? Wat draagt bij tot het verwerven van zulk predikaat? Gedrag, betrokkenheid?

Huub Jacobs werkte voor de gemeente ook als onderhoudsman van de gemeente voertuigen en hij was ook jaren ondercommandant van de vrijwillige brandweer.

Huub Jacobs werkte  als onderhoudsman van de gemeente-voertuigen,  hij was ook jaren ondercommandant van de vrijwillige brandweer.

Van der Rakt had daarover een duidelijke mening: het gaat om mensen die zich betrokken voelen bij de Cuijkse gemeenschap en het gedrag daarop afstemmen. Zij die zich inzetten voor tal van positieve activiteiten en de leefbaarheid bevorderen, zich inzetten voor zieken en bejaarden en daar helpen waar nodig is. ‘Dat zijn voor mij Kuukse Minse’, en van der Rakt voegde er aan toe dat er in de Haagsestraat vele van dit soort te vinden zijn.

Over de Haagsestraat lees u meer in het verdiepingsvenster ‘buurtvereniging Haagsestraat’ en het boekje ‘Goei Volluk’.

De expositie in 1983 ging vooral over personen uit het verleden die een stempel op het gemeenschapsleven hebben gezet. Een rake typering van ‘nne echte Kuukse’ is er vooralsnog niet en natuurlijk zullen er buiten de Haagsestraat ook veel echte Kuukse Minse te vinden zijn. Soms zegt een plaatje meer dan 1000 woorden, daarom hieronder een foto presentatie van Kuukse Minse uit meerdere decennia. Neemt u deel aan het Cuijkse leven via de camera van beroeps- en amateurfotografen die het leven rondom zich vastgelegd hebben.

Hier alvast een voorproefje – er zullen regelmatig foto’s toegevoegd worden, zodat het ook interessant blijft voor de terugkerende bezoeker. Kiek mar…….

Cuijkse Heren

Cuijkse Heren.

De Cuikse telefonistes

De Cuijkse telefonistes.

Kamp gidsen 1953 was op hangen

Kamp gidsen 1953.

Tante Zus en oom Christ in Beers

Tante Zus en oom Christ in Beers.

zomermarkt

zomermarkt.

Kleuterschool Haps

Kleuterschool Haps.

convoi

Truckersdag voor gehandicapte.

Kleuterschool Beers. Oktober 1965 "de kleintjes"van juf Heymans. Ton Keijzers Foto afkomstig van Cees Wijnhoven (Beers)

Kleuterschool Beers. Oktober 1965 "de kleintjes"van juf Heymans.

Koninginnedag 1960

Koninginnedag 1960.

Klassefoto St Odiliaschool St Agatha Meester Walboomers met de vier hoogste Klassen Deze foto's zijn afkomstig van de familie Willenborg

Odiliaschool St Agatha.

Cuijk Fam. Dina Muller wachtpost Links op de foto is Jacobs zoon van Bert Jacobs Haagsestraat.

Fam. Dina Muller wachtpost.

5 Personen

Vianen.

Eerste Cuijkse markt

Eerste Cuijkse markt.

1956 Markt Grotestraat

1956 Markt Grotestraat.