Een reusachtig web, gemaakt van heggen (reprise)

Will Durant: ‘de geschiedenis is als een rivier met zijn oevers. Veel wetenschappers concentreren zich op het bloedige water dat zo vaak door de rivier stroomt. Maar zien niet dat op de oevers mensen toch altijd blijven voortbouwen aan hun bestaan’.

Een citaat dat zo ongeveer alle lokale canons een bestaansrecht geeft. De geschiedenis van de 'kleyne luyden', verpakt in een verhaal, spreekt aan en wordt doorgaans goed gelezen.

Over oevers gesproken, er is al een venster over de Maasheggen, misschien wel het oudste cultuurlandschap van Europa. Al meer dan achthonderd jaar gaan natuur, economie en cultuur hier hand in hand samen.

[caption id="attachment_2750" align="aligncenter" width="516"] Apple maps[/caption]

Het belang hiervan wordt onderstreept door de UNESCO, het Maasheggengebied is van nu af een biosfeer gebied. Het kan als voorbeeld gelden hoe we met de natuur moeten omgaan; zonder mens, dier, plant of landschap te kort te doen.

De biodiversiteit zal gehandhaafd worden, de toerist mag genieten van de natuur en ondernemers kunnen er aan verdienen. Er is al een Hagemeester bier op de markt en er zijn gesprekken van boeren uit het gebied met een supermarkt over de verkoop van Maasheggenmelk.

Extra's - Over-leven aan de Maas - de Maasheggen

 

Na het zomer reces duiken we in de recente geschiedenis van Cuijk, 'Une Belle Histoire' - bijna sociologie. Tot die tijd wens ik u een heel mooie zomer.

Voilà l'été!