Cuijk, zegge en schrijve

Geschiedenis kent maar een uitkomst, de toestand hier en nu. Maar wat als? Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden geweest dan de uitkomst die wij achteraf kennen. Wat als je je fantasie de vrije loop laat en een tegendraadse geschiedenis schrijft. Over een Cuijk dat niet bestaat maar wel had kunnen bestaan. Geen pure fictie, maar een op historische feiten gebaseerde variant van de geschiedenis zoals we die kennen.

Wat als de Romeinen hier gebleven waren? Hoe zou Cuijk er dan uitzien? Het latijn als voertaal, Romeinse goden, badhuizen, onze zonen dienend in het Romeinse leger – in oorlog met het machtige Chinese rijk, een mini-arena met vechtende gladiatoren, misdadigers hangend aan kruizen nabij de toegangswegen?

Je kunt zo een nieuw verleden construeren, toegevend aan een verlangen naar een andere afloop. Met onze huidige kennis van de Romeinse Tijd kom je al een aardig eind. Je ziet het waarschijnlijk al voor je, een castellum met vicus aan de Mosa genaamd……..? Ja hoe eigenlijk? Hoe noemden de hier wonende Kelten en Romeinen die plek? En hoe spelden ze die naam?

Tegenfeitelijk of niet, we zijn er nog steeds niet uit.

Start - Cuijk, zegge en schrijve

 Cuijk, zegge en schrijve

[caption id="attachment_3879" align="alignleft" width="2542"] Militum Ceuclum, annos singulos 2021[/caption]