Bloed en heldenmoed – de slag bij Katwijk

Motti Golani (Israëlische historicus): "Geschiedenis loopt van het verleden naar het heden. Collectief geheugen loopt van het heden naar het verleden."

Het verleden wordt steeds vaker ingehuurd om het heden 'great again' te maken. Poetin grijpt terug op tsaristisch Rusland, Erdogan op het Ottomaanse Rijk, IS op het kalifaat, China op het machtige Chinees Keizerrijk en Trump op de na-oorlogse dominantie van de States. De leiders streven naar een imaginaire orde gebaseerd op een geloof in gemeenschappelijke mythes.

De geschiedenis is zijn gang al gegaan, het is aan ons om er een verhaal van te maken. Daarbij is het minstens zo belangrijk de nachtmerries te herinneren als de momenten van menselijke triomf.

Een venster over ‘Hoe de duitscher de Maas overstak’ bij Katwijk, mei 1940. Waarschijnlijk het eerste vuurcontact met de Duitsers op Nederlandse bodem. Met verslagen van militairen die deelnamen aan het gevecht. Voor ons zijn het nog slechts feiten, maar voor hen was het menens. En dan de vraag die nooit weggaat.......

Moderne Tijd – Bloed en heldenmoed

[caption id="attachment_2790" align="aligncenter" width="205"] korporaal Petrus Lambertus Verplak (†) 10 mei 1940 in rivierkazemat-zuid "daarom geef ik nu manmoedig mijn leven...zo laat ik aan de jongeren een edel voorbeeld achter, hoe men met moed en overtuiging een dood kan sterven voor een verheven en heilig doel"[/caption]